Gamen met vectoren

Door SuperflipNL op maandag 13 juli 2015 20:40 - Reacties (17)
Categorie: Vectrex, Views: 4.476

Kleine introductie over mij en het starten van mijn Tweakblog:
Ik kom al een aantal jaren hier op Tweakers en lees hier en daar leuke Tweakblogs van mensen. Daarnaast ligt mijn interesse in de elektronica hoek en dan de embedded kant ervan. Dus dat matched wel met Tweakers. Programmeren ligt mij meer dan de hardware zelf, hoewel ik daar niet ‘vies’ van ben na mijn HBO studie elektronica.
Daarnaast hou ik wel erg van gamen en vind ik het leuk om de wekker te zetten om s’nachts de E3 te kunnen volgen..

Nu komen deze twee aspecten samen in mijn Tweakblog. Nu dat ik al bijna twee jaar op mijzelf woon en de halve zolder heb mee gekregen als uitzet, kom je toch nog leuke dingen tegen van vroeger. Als klein kind gooide ik vroeger niks weg, misschien kwam het later wel weer van pas. Echter merk ik nu daar de andere kant van. Dozen vol van zolder kreeg ik mee, maar waar moest ik dat laten in mijn nieuwe huis. Na van alles te hebben weg gegooid kwam ik hem tegen. HET tegen! Want met grote ogen keek ik naar dit apparaat, terwijl mijn zus er vroeger mee speelde. De Vectrex!

http://wac.450f.edgecastcdn.net/80450F/arcadesushi.com/550/files/2012/12/Vectrex.jpg?w=720&cdnnode=1

De Vectrex was een game console uit de jaren ’80. Een spel computer waarbij game beelden als vectoren op zijn eigen CRT scherm werd geprojecteerd. Door gebruik te maken van vectoren kon er enige ‘diepte’ in de game worden gerealiseerd. Met kleurrijke overlay sheets had je spel een bepaalde kleur en eigen UI op het scherm.
Maar wat vond ik in één van mijn dozen… een Vectrex met 2 controllers, 8 spellen en 7 overlay sheets. Jammer ik miste er één, maar dat kon de pret niet drukken… Wat de pret wel kon drukken, was dat hij niet aanging. Geen beeld, geen geluid… helemaal niks! Bummer….

Vectrex_01

Weinig pret had ik ook aan mijn twee kleine kittens, die graag in de gordijnen gaan hangen of met elkaar vechten… Had ik het mannetje ook maar niet Loki moeten noemen, probleemmaker en lastpost die Noorse god!

Kittens_01

Dan maar kijken of ik hem kan repareren. Aan de hand van wat websites en documentatie probeer ik hem te repareren. Eerst maar eens kijken hoe hij eraan toe is. Na 5 schroefjes komt de achterkap er makkelijk vanaf en kunnen we het monster met 1,5 MHz CPU aanschouwen. De Vectrex heeft twee circuitboards, één voor de logica de ander voor het aansturen van de CRT.

Vectex_02

Na het goed te hebben bekeken is het niet al te best wat ik aantref. Al die jaren heeft hij aardig wat stof kunnen vergaren. Dit is niet best, want stof kan onder sommige omstandigheden natuurlijk kortsluiting veroorzaken en dan ben je verder van huis. Maar tot nu toe zie ik nog geen corrosie of enige aanslag op componenten. Ook zitten alle chips nog goed vast, wat een goed teken is. Daarnaast zien de condensatoren er na al die jaren nog OK uit op het eerste gezicht. Ze staan niet bol of lekken.

Vectrex_03

Maar geen beeld of geluid is natuurlijk niet goed. Veel mensen op internet hebben hetzelfde probleem, maar zien nog wel 1 witte stip in het midden van de CRT als die aanstaat. Zal je net zien, dat heb ik weer niet, ook niet na het spelen met de brightness knop achterop. Eerste check; hoe zit het met de zekering. Nou die ziet er nog goed uit!

Vectrex_06

Om nu nog verder te gaan is het veiliger om de CRT en zijn condensatoren te ontlasten. Als je een schok daar van krijgt, van 5000-7000 volt, lig je in het ergste geval tussen 6 planken. Met 2 lange schroevendraaiers moet het lukken om de CRT te verbinden met aarde, of potgrond zoals mijn leraar EMC altijd zei.

Vectrex_04

Na een paar keer komt de kabel los van de buis en kunnen we deze rechtstreeks in contact brengen met aarde, om er zeker van te zijn dat we veilig kunnen werken.

Vectrex_05

Wat nu volgt is eerst de printplaten goed schoonmaken en dan de nodige checks uitvoeren. Op internet ben ik al een lijst tegen gekomen, dus die zal ik eerst maar eens volgen. Maar dat is dan voor de volgende keer. Zal je net zien, nu ik het voor vandaag voor gezien houd, liggen de 2 terroristen vredig te slapen…

Kittens_02

Reacties


Door Tweakers user masauri, maandag 13 juli 2015 20:43

Aangenaam om te lezen, plaatjes mochten wat groter, maar ik kijk verder al uit naar het volgende deel!

Door Tweakers user SuperflipNL, maandag 13 juli 2015 20:47

Plaatjes zijn tumbnails, dus klikbaar om ze te vergroten. Ik zal morgen eens kijken of ik de plaatjes wat mooier kan verwerken in mijn blogs. Dat ze wat meer ruimte innemen en wat overzichtelijker overkomen :)

Door Tweakers user sebastius, maandag 13 juli 2015 21:48

Vectrex heeft vaak last van verdroogde caps.

Krijg je uberhaubt geluid/ruis uit de speaker bij het opstarten (ook al heb je geen beeld)?

Zo niet dan zou ik eerst gaan kijken naar de voeding. Check of de spanning binnenkomt (zekeringetje) en daarna doortraceren naar de diverse spanningsregulatoren.

Edit: ik lees nu pas goed. Dit bovenstaande wist je allemaal al.

[Reactie gewijzigd op maandag 13 juli 2015 21:49]


Door Tweakers user DonJunior, dinsdag 14 juli 2015 08:22

Wat een leuke blog! Fijn om te lezen, en grappig met de afwisseling tussen de katers en de Vectrex. Ben benieuwd of het je gaat lukken dus kijk al uit naar de volgende blog.

Door Tweakers user fub, dinsdag 14 juli 2015 09:22

+1 voor kittens.

Door Tweakers user SeatRider, dinsdag 14 juli 2015 09:34

+2 voor vectrex! Heb er thuis ook eentje staan, met een berg carts, overlays en ook sean's multicart :)

Door Tweakers user Bumpy_NL, dinsdag 14 juli 2015 18:46

Deze hadden wij vroeger ook thuis :D

Door Tweakers user ZpAz, dinsdag 14 juli 2015 20:37

Leuk, vind zulke dingen altijd reuze leuk om te lezen. Ben benieuwd of je hem aan de praat krijgt, en of hij het nog doet. Succes!

Door Tweakers user Pilkerboy, dinsdag 14 juli 2015 22:44

Leuke blog om te lezen! Ga je die aarde ook als functionele aarde gebruiken?

Door Tweakers user IceBlackz, dinsdag 14 juli 2015 23:30

Wauw, die sporen op het PCB op de 4e foto zijn wel heel gaaf, nog met de hand getekend lijkt t! :D _/-\o_ Is het grotere PCB ook zo mooi? Ben benieuwd of je hem nog werkend krijgt :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 juli 2015 23:31]


Door Tweakers user Marc_22, woensdag 15 juli 2015 10:26

Leuk om te volgen! Ik heb thuis ook nog een Vectrex staan met een berg cartridges, mijn eerste 'console' :D
Laatste keer (vorig jaar) deed hij het gelukkig nog.

Door Tweakers user Yuregenu, woensdag 15 juli 2015 13:27

Aan de kleur van het stof en de PCB's lijkt het dat hij al die tijd rookvrij is bewaard. Dat is sowieso al een heel goed teken voor zijn levensvatbaarheid :) Benieuwd of het je gaat lukken, ik wens je veel succes met je reparatieklus!

Door Tweakers user weekend warrior, woensdag 15 juli 2015 13:41

succes! Ik heb de mijne circa 20 jaar geleden weg gegooid nadat hij geen beeld gaf maar verder goed reageerde. Achteraf zonde, want het blijkt meestal een beeldbuis voeding probleem te zijn in degelijke gevallen. Maar ach ik was toen ook iets minder handig (circa 10 jaar).

Door Tweakers user Mouse99, woensdag 29 juli 2015 12:44

Hoi,

leuk om te lezen :)

Mocht je nog hulp / tips nodig hebben, ik heb zelf meerdere vectrexen (weet niet of ik de meervoud van vectrex zo goed schrijf... :P ) liggen en heb ze ook allemaal zelf gerepareerd.

Meestal valt het wel mee, begin maar eens met de chips die in een socket zitten er uit te halen en weer terug te plaatsen, wil nog wel eens een slecht contact tussen zitten.
En de 2 boards schoonmaken is ook geen overbodige luxe.... :*)

blijft een leuke hobby 8)7

Door Tweakers user SeatRider, vrijdag 30 oktober 2015 10:21

@Mouse99 en SuperflipNL,

Inmiddels blijkt mijn Vectrex niet meer op te starten. Aangezien hij een paar jaar terug al opstartproblemen had, verdenk ik de condensatoren. Je schrijft hierboven dat je op internet een lijstje hebt gevonden van benodigde waarden, kun je me daaraan helpen? Een NL adres om ze te bestellen zou ook fijn zijn.

Ik ben zelf niet zo handig met een soldeerbout, dus als er iemand is die me wil helpen met (de-)solderen zou dat helemaal super zijn :).

Door Tweakers user SeatRider, vrijdag 30 oktober 2015 10:22

Mouse99 schreef op woensdag 29 juli 2015 @ 12:44:
Hoi Mouse, hoop dat dit een melding triggert, zie mijn berichtje hierboven ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 30 oktober 2015 10:22]


Door Tweakers user SuperflipNL, vrijdag 30 oktober 2015 11:00

SeatRider schreef op vrijdag 30 oktober 2015 @ 10:21:
@Mouse99 en SuperflipNL,

Inmiddels blijkt mijn Vectrex niet meer op te starten. Aangezien hij een paar jaar terug al opstartproblemen had, verdenk ik de condensatoren. Je schrijft hierboven dat je op internet een lijstje hebt gevonden van benodigde waarden, kun je me daaraan helpen? Een NL adres om ze te bestellen zou ook fijn zijn.

Ik ben zelf niet zo handig met een soldeerbout, dus als er iemand is die me wil helpen met (de-)solderen zou dat helemaal super zijn :).
Mijn vectrex staat nu een beetje op een laag pitje... Moet er maar weer mee aan de slag.
Condensatoren zijn altijd al gevoelig voor veroudering. Blijft altijd wel lastig, want ze zijn niet te meten in het circuit. Je kan kijken of ze corrosie aanslag hebben, soldeer er nog goed uit ziet of als ze bol gaan staan.
Ik zal in ieder geval dit wel onthouden, als ik er mee verder ga komt het hier wel weer op tweakblogs te staan. Maar ik zal je ook wel een DM sturen met de lijst van condensatoren als ik die weer vind :P

Reageren is niet meer mogelijk