Gamen met vectoren

Door SuperflipNL op maandag 13 juli 2015 20:40 - Reacties (17)
Categorie: Vectrex, Views: 4.628

Kleine introductie over mij en het starten van mijn Tweakblog:
Ik kom al een aantal jaren hier op Tweakers en lees hier en daar leuke Tweakblogs van mensen. Daarnaast ligt mijn interesse in de elektronica hoek en dan de embedded kant ervan. Dus dat matched wel met Tweakers. Programmeren ligt mij meer dan de hardware zelf, hoewel ik daar niet ‘vies’ van ben na mijn HBO studie elektronica.
Daarnaast hou ik wel erg van gamen en vind ik het leuk om de wekker te zetten om s’nachts de E3 te kunnen volgen..

Nu komen deze twee aspecten samen in mijn Tweakblog. Nu dat ik al bijna twee jaar op mijzelf woon en de halve zolder heb mee gekregen als uitzet, kom je toch nog leuke dingen tegen van vroeger. Als klein kind gooide ik vroeger niks weg, misschien kwam het later wel weer van pas. Echter merk ik nu daar de andere kant van. Dozen vol van zolder kreeg ik mee, maar waar moest ik dat laten in mijn nieuwe huis. Na van alles te hebben weg gegooid kwam ik hem tegen. HET tegen! Want met grote ogen keek ik naar dit apparaat, terwijl mijn zus er vroeger mee speelde. De Vectrex!

http://wac.450f.edgecastcdn.net/80450F/arcadesushi.com/550/files/2012/12/Vectrex.jpg?w=720&cdnnode=1

De Vectrex was een game console uit de jaren ’80. Een spel computer waarbij game beelden als vectoren op zijn eigen CRT scherm werd geprojecteerd. Door gebruik te maken van vectoren kon er enige ‘diepte’ in de game worden gerealiseerd. Met kleurrijke overlay sheets had je spel een bepaalde kleur en eigen UI op het scherm.
Maar wat vond ik in één van mijn dozen… een Vectrex met 2 controllers, 8 spellen en 7 overlay sheets. Jammer ik miste er één, maar dat kon de pret niet drukken… Wat de pret wel kon drukken, was dat hij niet aanging. Geen beeld, geen geluid… helemaal niks! Bummer….

Vectrex_01

Weinig pret had ik ook aan mijn twee kleine kittens, die graag in de gordijnen gaan hangen of met elkaar vechten… Had ik het mannetje ook maar niet Loki moeten noemen, probleemmaker en lastpost die Noorse god!

Kittens_01

Dan maar kijken of ik hem kan repareren. Aan de hand van wat websites en documentatie probeer ik hem te repareren. Eerst maar eens kijken hoe hij eraan toe is. Na 5 schroefjes komt de achterkap er makkelijk vanaf en kunnen we het monster met 1,5 MHz CPU aanschouwen. De Vectrex heeft twee circuitboards, één voor de logica de ander voor het aansturen van de CRT.

Vectex_02

Na het goed te hebben bekeken is het niet al te best wat ik aantref. Al die jaren heeft hij aardig wat stof kunnen vergaren. Dit is niet best, want stof kan onder sommige omstandigheden natuurlijk kortsluiting veroorzaken en dan ben je verder van huis. Maar tot nu toe zie ik nog geen corrosie of enige aanslag op componenten. Ook zitten alle chips nog goed vast, wat een goed teken is. Daarnaast zien de condensatoren er na al die jaren nog OK uit op het eerste gezicht. Ze staan niet bol of lekken.

Vectrex_03

Maar geen beeld of geluid is natuurlijk niet goed. Veel mensen op internet hebben hetzelfde probleem, maar zien nog wel 1 witte stip in het midden van de CRT als die aanstaat. Zal je net zien, dat heb ik weer niet, ook niet na het spelen met de brightness knop achterop. Eerste check; hoe zit het met de zekering. Nou die ziet er nog goed uit!

Vectrex_06

Om nu nog verder te gaan is het veiliger om de CRT en zijn condensatoren te ontlasten. Als je een schok daar van krijgt, van 5000-7000 volt, lig je in het ergste geval tussen 6 planken. Met 2 lange schroevendraaiers moet het lukken om de CRT te verbinden met aarde, of potgrond zoals mijn leraar EMC altijd zei.

Vectrex_04

Na een paar keer komt de kabel los van de buis en kunnen we deze rechtstreeks in contact brengen met aarde, om er zeker van te zijn dat we veilig kunnen werken.

Vectrex_05

Wat nu volgt is eerst de printplaten goed schoonmaken en dan de nodige checks uitvoeren. Op internet ben ik al een lijst tegen gekomen, dus die zal ik eerst maar eens volgen. Maar dat is dan voor de volgende keer. Zal je net zien, nu ik het voor vandaag voor gezien houd, liggen de 2 terroristen vredig te slapen…

Kittens_02